Nők az irodában – mit lehet és mit nem?

posted in: Egyéb | 0

Ezen a héten a Rossetti Bizsu Facebookján és Instagramján is az irodai szettekkel foglalkozunk, így a mai blogbejegyzés is ehhez kapcsolódik: mi fér bele és mi nem? Az üzleti élet normáinak megfelelő öltözködés nem jelent konzervatív és unalmas megjelenést, de vannak szabályok, amelyeket a nőknek is be kell tartaniuk. Üzletasszonyra gondolva kosztümös, magassarkú cipős, szigorú nő képe ugrik be mindenkinek. Pedig ennek ellenpéldájával egyre gyakrabban találkozhatunk irodaházakban. Áttetsző blúzok, hiányzó melltartók, feszülő ruhadarabok vonják el a férfi partnerek figyelmét a munkáról. Természetesen a két szélsőség között van az ideális megoldás: az üzleti öltözködés határain belül is lehet valaki nőies.

Kezdetek: Először a középkori, európai nemesség használt dress code-ot. A munkahelyi dress code az 1950-es években, az USA-ban jelent meg, ahol az üzleti életben tevékenykedők számára írtak elő öltözködési szabályokat. Léteznek intézményi öltözködési előírások is, így például számos oktatási intézménynek is van dress code-ja.

Manapság: A legtöbb cégnek saját öltözködési szabályokat tartalmazó előírásai vannak, melyek a tevékenységtől függően lehetnek szigorúbbak (business formal), vagy megengedőbbek (business casual). Sok cégnél a hét egy napján, általában pénteken, engedik a hétköznapinál lazább öltözetet (dress down, casual-Friday). Hogy pontosan mit is jelelentenek ezek, azzal akkor is illik tisztában lenni, ha a mi munkahelyünkön nem érvényesek.

Business formal

Az üzleti életben elvárás, hogy mindig tiszta, elegáns, jólvasalt, igényes, jó minőségű ruhaneműt viseljenek az alkalmazottak. A hölgyek esetében itt mindig sötét színű (fekete, sötétkék, sötétszürke) kosztümről (szoknya, vagy nadrág + blúz), vagy ruháról blézerrel beszélünk. A nadrág lehet hosszú szárú, vagy bokáig érő hosszúságú, a szoknya érhet a lábszár közepéig, térdig, vagy térd felett maximum 3 ujjnyival. Fazonja lehet a testformát követő is, de ne legyen túl szűk. A blúzt nem kell feltétlenül a nadrágba, vagy a szoknyába tűrni, de semmiképpen nem lóghat ki a blézer alól. A blúzok dekoltázsa mindig szolid. Nem kell nyakik begombolt ingebn járni – főleg nyáron -, de a mell ívét soha nem tehetjük közszemlére. A harisnya viselése kötelező! (Nagy melegben a munkáltató eltekinthet ettől, de a lábszár mindig legyen ápolt!)

Business casual

Ebben az esetben kicsit megengedőbbek az előírások. Manapság már inkább ez a típusú dress code a jellemzőbb, elfogadottabb. A felsőruha lehet bármilyen színű nadrágos, vagy szoknyás kosztüm, esetleg különálló blézer és hozzá illő alsórész. Nem kötelező a blúz, helyette megengedett a póló, top és a garbó is. A blézert helyettesíthetjük pulóverrel, vagy kardigánnal és az egyrészes ruha is megfelelő. A ruhák hosszára, a harisnyára és kiegészítőkre vonatkozó előírások nagyjából megegyeznek a business formal előírásaival. Ahogy a képeket is látjátok ez egy jóval divatosabb, picit lazább, de nagyon elegáns öltözködési forma, lehet játszani picit a színekkel és fazonokkal, akár testalkatunknak megfelelően is lehet “csalni”.

Casual Friday

A pénteki laza viseletet felfoghatjuk úgy is, mint egy lépést a lazulás felé. Nem ugrást és nem három lépést! Biztosan emlékeztek a Szex és new Yorkból arra részre, amikor Mirandáék ügyvédi irodájában bevezetik a “Laza pénteket”. Miranda testrefeszülős felsőben megy, így rögtön kiderül, hogy babát vár, kollégája pedig egy necc atlétában, amiről azonnal lerí, hogy meleg. Az irodájukban ez volt az első és utolsó Casual Friday. 🙂 Az a cég, amely a hétköznapokon business formal eleganciát vár el a munkatársaitól, jobb, ha pénteken sem adja alább a business casual megjelenésnél. Ahol viszont a hétköznapokon a business casual az elvárás, ott pénteken belefér egy sportosan elegáns öltözet, akár egy szolid farmernadrág is. Természetesen a koszos sportcipőtől ls a szabadidőtől minden setben tartózkodni kell! A Casual Friday lehet ugyamolyan csinos és nőies, mint előző társai.

Bármilyen előírás vonatkozzon is a munkahelyi megjelenésre, vannak ruhadarabok, melyeket még a leglazább pénteki napra sem ajánlatos viselni:

  • túl rövid és/vagy túl szűk szoknya
  • short  és leggings
  • a derekat szabadon hagyó, spagetti pántos, vagy vállpánt nélküli felsőrész
  • túl sok, feltűnő ékszer
  • bakancs, saru, vagy papucs
  • necc harisnya

Végül felhívom a figyelmet arra, hogy mellmérettől és mellformától függetlenül a melltartó kötelező eleme a munkahelyi viseletnek. És ha azt hinnétek, hogy ezt felesleges is mondani, hát én bizony láttam már érdekes dolgokat irodában.

Ha a munakhelyeteken egyáltalán nincsenek előírások az öltözetet illetően, akkor is érdemes pár fogalommal tisztában lenni, hiszen a munkahelyen kívüli protokolláris eseményeknek is vannak öltözködési előírások, melyekre sok esetben az eseményekre invitáló meghívóban felhívják a meghívottak figyelmét.

Az alábbi kifejezéseket láthatod a meghívón:

  • casual : kötetlen, hétköznapi, akár sportos viselet. Esemény: például munkahelyi sportnap.
  • informal: sportosan elegáns megjelenés, blézer, kosztüm, ruha, blúz helyett lehet top is. Esemény: például munkareggeli.
  • semi-formal: elegáns kosztüm blúzzal vagy szolid koktélruha. Esemény: például sajtótájékoztató.
  • formal (black tie): ujjatlan, hosszú estélyi ruha kiskabáttal, vagy kendővel, ha napközbeni eseményről van szó, akkor koktélruha. Esemény: például karácsonyi fogadás.
  • white tie: nagyestélyi, hosszú kesztyűvel. Esemény: például munkahelyi bál.

Az öltözködési előírások sokak számára nem kényelmesek, mert unalmasnak és egyénietlennek tartják az elvárt megjelenést, ugyanakkor a szabályok követése révén elkerülhető, hogy bizonyos alkalmakkor kellemetlenül érezzük magukat amiatt, hogy túlöltöztük, vagy alulöltöztük a rendezvényt.

Nálatok mik a szabályok az irodában? Szeretitek vagy sem? Megesett már veletek, hogy egy kollégátok kiverte a biztosítékot reggel az aznapi öltözetével? Mi volt az? Nagyon kíváncsiak vagyunk, más is tanulhat belőle. Itt kommentben írjátok meg nekünk! 🙂

Puszi,

Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük