Ékszertisztítás felsőfokon

posted in: Egyéb | 0

12310092_1033952813322348_549183972698634077_o

Az ékszerek most már mindennapjaink kötelező darabjai, éppen ezért nagy odafigyeléssel kell vigyázni rájuk, ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig feldobják a ruhatárunkat. A hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk csak itt-ott ledobni őket, másnap újra felvenni, majd kissé dühösnek lenni, ha 1-2 hónap múlva elszíneződést vagy sérülést fedezünk fel rajta. Az első és legfontosabb lépés a helyes tárolás, amiről előző cikkünkben már írtunk. Főleg a bizsuknál fontos, hogy ha huzamosabb ideig nem hordjuk, akkor a lehető legjobban zárjuk el a levegő elől. Tartsuk mindig karcmentes, biztonságos csomagolásban, különös tekintettel amikor utazunk. Ilyenkor nem elég ha a neszesszerünkben van, én is hajlamos vagyok utolsó pillanatban, indulás előtt a smink mellé dobni a hajcsatok és sminkporos ecsetek közé. Sajnos egyáltalán nem tesz jót neki. Ha nem nevezünk ki külön fakkot az ékszereknek, akkor legalább egy ékszertartó zsákkal válasszuk külön dolgainktól.12f8a830902101abe623cb27fd593d27

Elsősorban a bizsu ékszerek tisztításáról lesz szó. Többféle kategóriába sorolhatjuk őket, ebből most pár ismertebbet ragadtunk ki:

– Üveg
– Bőr (bőr szál, bőrből készült)
– Műanyag
– Fém
– Gyöngy (kásagyöngy, teklagyöngy)
– Textil
– Fa

És most nézzük sorban, hogyan tisztítsuk őket:

– Üveg: Legjobb, ha üvegből készült ékszereinket meleg szappanos vízzel kezeljük, majd puha ronggyal szárazra töröljük. Fontos a törlés, mert foltot hagyhat a víz az üveg felületén. Ha csak a medál üveg, a lánc fém, textil, bőr stb., akkor vegyük le a láncról és csak az üveg részeket tisztítsuk. Sok helyen ecestes vizet is ajánlanak, ezzel csak óvatosan, figyeljünk a mennyiségre.

Bőr: Lehetnek zsinórok, madzagok, vagy a teljes ékszer is lehet bőrből. Megkülönböztetünk műbőrt és valódi bőrt. Ezek lehetnek impregnáltak, azaz felületkezeltek. A valódi bőrt nem szabad vízzel tisztítani, mert megszívja magát és nem szárad ki, egy idő után, pedig tönkremegy a víztől. Igazából nem igényelnek nagy tisztítást. Egy idő után a bőr elfárad, elkopik, cserélni kell.

Műanyag: A bizsu világában nagyon közkedvelt alapanyag. Sokszor a statement nyakláncok hosszabb, lelógó darabjai között is találunk műanyag kiegészítőket. Ne dörzsöljük sosem, mert nyomot hagyhat az ékszeren és erős vegyszerekkel sem érdemes tisztítani, mert bizonyos műanyagok érzékenyen reagálhatnak. Langyos, enyhe mosószeres vízzel tisztítsuk, ha nagyon koszos lett, de sima vízzel is tisztíthatóak.

Fém: Előfordult már Veled is, hogy a nyári hőségben a kedvenc bizsu láncod összefogta a bőröd?  Általában zöld vagy szürke árnyalatú foltot hagy, és a kiváltó oka az izzadságunk, nyáron ugyanis jobban izzadunk, és az megkezdi a nyaklánc külső bevonatát, mely feloldódik, és összefogja a bőrünket. De mit tehetünk ellene? Érdemes átkenni az ékszereket átlátszó körömlakkal, mely védőréteget képez az ékszeren, így nem következik be az elszíneződés. Emellett a nikkelallergia is megelőzhető ezzel a módszerrel. Egyszerűen leterítettem egy kéztörlő lapot az asztalra és a nyakláncok fém részeit átkentem a lakkal, majd hagytam megszáradni. Ezt érdemes még újkorában elvégezni, és néha megismételni a műveletet.

FullSizeRender (4)

Gyöngy: A teklagyöngyös ékszernél arra kell figyelni, hogy a gyöngyök felületéről a bevonat lekopik egy idő után. Ez ellen nem tudunk tenni, ha meguntuk akkor lecserélhetjük, de újra is fűzethetjük egy szakemberrel. A gyöngyöt viseljük annyiszor, ahányszor csak lehet. A bőrrel való érintkezés hatására ugyanis megtartja színét és fényét. Vigyázzunk, ha hajlakkot vagy parfümöt használunk, bár ez minden ékszerre igaz. A gyöngy semmiképpen sem kerülhet sav közelébe, sose tisztítsuk ammóniával vagy szalmiákszesszel, mert ezek feloldják a gyöngyöt. Tegyük gyöngyös láncunkat egy pár órára szappanos vízbe, így újra szép lesz, védjük az erős fény- és hőhatásoktól, szárazságtól.

200486112-001

Textil: Ha a teljes ékszer textilből van, akkor enyhe szappanos vízzel mossuk ki és szárítsuk meg. Ha csak egy része textil, akkor meg kell nézni, hogy mennyire hozzáférhető, mennyire lehet tisztítani. A textil – különösen ha fehér – könnyen koszolódik, ezeket érdemes rendszeresen kimosni. Mosógépbe azért ne tegyük be!

Fa: A fa ékszert ne tisztítsuk vízzel, mert megszívja magát. Sima puha kendővel töröljük át. A rárakódott koszt radírral leszedhetjük. Nem ajánlatos fa bútorokhoz használt szerekkel kezelni, mert ezek a bőrünkhöz érnek és beszívódnak.

3ea3dcc2866e143295009c472a71f0cd

Általánosságban: Az ékszereket soha ne tisztítsuk agresszív vegyszerekkel, vagy súrolóporral, mert csúnya, mély karcok keletkeznek a felületen. Ha mégis csúnyán oxidálódik, akkor a jó öreg házi fortélyt kell alkalmazni, ez pedig nem más, mint a szódabikarbóna. Megfogjuk az ékszert, és egy (akár) használt fogkefét segítségül hívva szépen átdörzsöljük a szódabikarbónával, picit megvizezve, 5 perc alatt csodákat tudunk így tenni, és visszanyeri szép csillogó színét kiegészítőnk.

af272cfef4ee50231a8112e057586698

Néhány jó tanácsot viszont érdemes betartani, hogy az ékszer megőrizze eredeti formáját:
Fizikai jellegű munkavégzéskor ne viseljük!
Sportolás, intenzív mozgást igénylő szabadidős tevékenység során ne használjuk!
Úszás, fürdés, zuhanyozás, kézmosás alkalmával is vegyük le
Gyógyvizes, termálvizes uszodában vagy strandon se viseljük
Használat után finoman helyezzük vissza dobozába, tasakjába!
Alkalmanként puha kendővel töröljük át (illetve jellegét tekintve kezeljük megfelelően)
Értékes ékszereink: A smaragd, opál, türkiz és lazúrköves ékszert mindenképpen vegyük le napozásnál. Az intenzív sugárzás ugyanis megváltoztatja a kő jellegzetes színét. Ha kezet mosunk is vegyük le az opálköves gyűrűt, mert az nem szereti sem a szappant, sem a sprayt, sem a krémet. Arany– és platinaékszereink tisztítására létezik a legtöbb házi praktika. Oldjunk fel egy pohár vízben egy műfogsortisztító tablettát, majd áztassuk bele ékszereinket. De az aranyláncot kiválóan tisztítja száraz cigaretta vagy a cigarettahamu is. Ha pedig épp egyik sem áll rendelkezésünkre, szórjunk kevés sütőport egy nedves vattapamacsra, majd dörzsöljük be vele. Olyanok lesznek, mint új korukban. Viszont a fehér arany ékszerek tisztítása házilag nem javasolt.
 Ezüst karkötőnk újra teljesen tiszta lesz, ha forró szalmiákszeszes, nátronszappanos vízbe áztatjuk. Azokat az ezüstékszereket, amelyeket ritkán viselünk, csomagoljuk ezüsttisztító-kendőbe, fekete selyempapírba vagy alufóliába, így ugyanis nem feketednek meg. Befeketedett ezüstékszerünket viszont fogkrémmel újra tökéletes fényűvé tudjuk varázsolni.
fd9f3e95e7c6ef945f7aeab60edd90e8
Reméljük hasznos tanácsokkal láttunk el titeket. Ti mire esküsztök? Van valami titkotok, hogyan tartjátok tisztán ékszereiteket?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük