Így készülj a stresszmentes karácsonyra!

posted in: Egyéb | 0

Sziasztok,

én vasárnap óta karácsonyi lázban égek, viszont pontosan tudom mennyire meg tudja keseríteni az elvileg meghitt készülődést az a sok minden, ami mostanában elvárt, és mindenki a maximumot akarja kihozni belőle. Ajándékok, lakásfeldíszítés, főzés, bevásárlás, takarítás, a család összehozása, fenyőfa vásárlás…és ha ez még nem elég, akkor a legtöbb munkahelyen szintén bolondokháza van év végén. Én a kereskedelemben dolgozok már 11 éve, szóval pontosan tudom miről beszélek. Ezért mai cikkemben egy kis segítséget szeretnék nyújtani Nektek abban, hogy valahogy összeszervezettebb, kényelmesebb, gondtalanabb legyen ez az egész.

Korábban olvashattatok cikket tőlem az adventi naptárakról ITT, az utolsó pillanatos adventi koszorúkról pedig ITT.

fullsizerender-1

Nagy nehezen vasárnap estére végül én is elkészültem a koszorúmmal, ami bár nem koszorú alakú és elég egyszerű szegényke, de most az időmből ez telt ki. Arra viszont nagyon jó volt, hogy teljesen karácsonyi hangulatba kerültem, elővettem a karácsonyi dobozokat, kipakoltam, megvizsgáltam az elfelejtett kincseket, felhasználtam amire szükség volt, és a lakást is beöltöztettem. Szerintem itt kezdődik a hangolódás.

Első lépés az időzítés. Szerintem nagyon fontos, hogy időben kezdjük el a szervezést. Nincs annál borzasztóbb, mint 24-én rádöbbenni, hogy nincs csomagolópapír, vaníliás cukor, és a fenyőfát sem tudjuk mire felállítani. A csúcsdíszről, ami tavaly összetört meg ne is beszéljünk.

jelen_ido_1929121_4901

Így hát második lépésként én a jól bevált papírokhoz folyamodok. Lehet, hogy régimódi vagyok, de nekem nagyon bevált. Október körül (azért inkább a vége felé) nyomtatok mindenféle listát, előre elkészített tervezőt, és fogadalmat teszek magamnak, hogy nem cetlikre, naptárba, telefonba írogatok, hanem a karácsonnyal kapcsolatos ötleteimet csakis ebbe. Lehetőleg mindig nálam van, nem hagyom el, és tényleg használom. Én évek óta Farkas Lívia tervezőit használom, egyszerűen imádom az ingyen letölthető dolgait, amiket ő tervez. Ha ezt ő nem találta volna ki, biztosan én csináltam volna. Mindig van aktuális, többféle grafikával, színnel, nagyon sok hasznos ötletet találtok az oldalán: ITT. Az én képeimen is az általa tervezett anyagokat fogjátok látni.

Harmadik lépésként azt szoktam összerakni fejben, hogy idén kiket kell meglepnem karácsonykor. Igen, igen tudom, hogy a karácsony nem erről szól, legalábbis nem erről kéne szólnia, de én megmondom őszintén imádom meglepni a szeretteimet, imádom vadászni nekik az ajándékokat és szentestén a fa alatt látni az arcukat, hogy mennyire örülnek, mert ismét szuper ajándékra leltem, ha tényleg óriás mákom van még a méret is jó, vagy nincs még meg nekik ugyanaz (pl. könyv). Mi nem színes tv-t és amerikai utazást ajándékozunk, hanem olyan kis értékű dolgot, amire tudjuk, hogy nagyon vágyik a másik, vagy ha nem is mondta, tudjuk, hogy nagyon fog örülni neki. A haszontalan apróságokon már túl vagyunk, az utóbbi években tényleg hasznos dolgokat veszünk, esetleg olyat, amit a másik nem venne meg magának, hiába vágyik rá. Nálam a legfontosabb a meglepetés ereje. Mikor összejöttünk Balázzsal közölte, ők mindig megbeszélik otthon előre ki mit kap, sőt van, hogy meg is veszik maguknak. Nálunk ez mindig meglepetés volt, és ez engem nagyobb boldogsággal tölt el, mint maga az ajándék. Úgyhogy most kétlaki vagyok ebből a szempontból, egyik helyen meglepetés, másik helyen előre megbeszélt. 🙂 Szóval összeírom kiknek kell vásárolni: család, barátok, kollégák…Ekkor már picit megnyugszok, mert még csak október van, de a fejemben a keret mégis összeállt.

fullsizerender-3

Régen jobban lekötöttek a saját készítésű ajándékok, most már sajnos se időm, se energiám rá, viszont szuper tervezők vannak azoknak is, akik minden évben saját kezű ajándékkal lepik meg szeretteiket.

fullsizerender-4

Kis pihi, de igazából a negyedik lépés máris jön, hiszen innentől azon agyalok lépten nyomon, hogy a listán szereplő embereknek mit vegyek, kézzel készítsem-e vagy bolti ajándék legyen? Lesem minden szavukat októbertől nem ejtenek-e ki valamit a szájukon, hogy mire vágynak, mit láttak, mi tetszik nekik. Másnak lehet teher, én nagyon élvezem. Úgyhogy ha megvannak az ötletek azonnal írom papírra, és szabadidőmben kis piackutatást végzek hol kapható, hol milyen árban van…stb.

fullsizerender-5

Az ötödik lépés a várakozás. Mégpedig a különleges akciókra, a kihagyhatatlan ajánlatokra, az ingyenes házhoz szállításra. Esetleeeeg a Black Friday-ra. Tudom, hogy múlt pénteken volt, ezért nagy tippeket már nem tudok adni, de mivel minden évben van, így aki most lemaradt talán jövőre beépíti a tervezésbe. Én úgy indultam neki, hogy mivel még szinte üres volt a listám, nem akartam venni semmit a Black Friday-n. Nem is izgatott különösebben. De bent az irodában a kolléganőim olyan lázban voltak, hogy pár óra múlva teljesen átragadt rám, és azon kaptam magam, hogy vadul görgetem a Fashion Days, a H&M, a Naptárkirály, a Notino, és minden velem szembe jövő oldal kínálatát. Szörnyű ez! 😀 Végül teljesen váratlanul anyának és húgomnak is szuper ajándékot találtam, meg sajnos magamnak is, úgyhogy mégis elég termékeny volt számomra a múlt péntek. Viszont közben annyi jó ötletet láttam, hogy a listám is szépen bővült.

Közben van egy közbeeső feladatunk, méghozzá a Mikulás. Lehet, hogy ez inkább a gyerekeknek fontos, de mi általában meg szoktuk ajándékozni egymást tényleg egy kis jelképes csokival, amit belerejtünk a másik csizmájában. Imádom, olyan izgalmas. Korábban egy volt barátommal, aki jóval idősebb volt, mint én, megbeszéltük, hogy áh mi semmiképpen nem Mikulásozunk, komoly felnőttek vagyunk. Anyukám akkor még vidéken élt, így nyilván minden ünnepet pár nap csúszással tudtunk megünnepelni. Nem tudom leírni Nektek milyen csalódott voltam azon az estén és másnap reggel, hogy semmi nem volt a csizmámba, úgy tettünk, mintha egy sima, egyszerű hétköznap lenne, és én se vehettem egy kis édesség különlegességet. Akkor megfogadtam, hogy nem szeretnék lemaradni semmiről. Ha csak egy benzinkúton kapható piros szívecske csoki is, de valami kell. Olyan ritkán van alkalma az embernek ünnepelni, megölelni, felköszönteni egymást és egy kis meglepetést szerezni.

fullsizerender-2

Az ajándékok mellett hatodik lépésként gondoljuk át (főleg, ha vendégeket várunk), van e szükségünk bármilyen dekorációra. Akár szalvétára, bármire ami hiányzik a fáról, vagy olyasmi amivel még meghittebbé tehetjük otthonunkat. Ezt csak azért jó előre megtervezni, mert én is jártam már úgy, hogy minden butaságot megvettem ahogy jöttem mentem az üzletekben (ez majd jó lesz valamire elven), a végén viszont semmi nem illett semmihez, egy karácsonyi bazárra emlékeztetett az asztal, és minden, ahová dísz került.

fullsizerenderMi minden évben karácsonykor országos túrára indulunk (én csak így hívom), sajnos elég messze lakik a családunk, megindulunk 23-án, először az én szüleimhez megyünk, ott töltjük a szentestét, másnap pedig a fél országot átutazva Balázs szüleit látogatjuk meg. Ott is maradunk picit, majd továbbállunk Szegedre a barátainkhoz, akikkel minden évben tartunk egy karácsonyi bulit. Most sajnos borzasztó rövid lesz a karácsony, így nekünk is tervezést igényel, hogy mikor hová mivel utazzunk. Természetesen ehhez is van segítségem, egy szuper tervező.

fullsizerender-6

A menüvel ilyenkor nem nekünk kell foglalkozni, ennyi jár nekünk a sok utazás miatt, isteni menüt kapunk mindenhol, garantált a plusz 2 kiló, főleg nekem, aki bejglimániában szenved. 😉 Már most összefut a nyál a számban, ahogy rá gondolok.

 

Visszatérve az ajándékokhoz, és a nyugodtsághoz, ha a lista megvan, és eljön a kellő akció, csapjunk le az adott ajándékokra, ne gondoljuk túl, ne vacilláljunk, ne menjünk vissza három alkalommal, mert nem vagyunk biztosak magunkban. A listán legyen konkrét, átgondolt és higyjünk is benne. Ragaszkodjunk hozzá, ne hagyjuk magunkat elbizonytalanítani. Minden ajándékot vezessünk fel esténként a listában, így együtt látjuk az egészet, hogy hol is tartunk most. Beszerzésben, költségben, időben, ötletben, teendőben. Tudjuk le minél hamarabb és nyugodjunk meg. Amit tehetünk rendeljünk az interneten. Tényleg szuper akciók vannak, és nem kell a Plázák tömegétől frászt kapnunk, hosszú perceken át sorban állnunk, míg ránk sül a kabát, és cipeljük a rengeteg szatyrot.

Ha megvannak az ajándékok már csak a csomagolást és a felcímkézést kell megcsinálnunk, de ezeket se hagyjuk az utolsó pillanatra. Sőt! Egy december 15-én becsomagolt ajándékokkal teli rejtett polcnál nem is létezik megnyugtatóbb. Magáról a csomagolásról még külön cikkben írok nektek, rengeteg ötletem van, és sok sok képet is kaptok, hogy ti is a leggyönyörűbb ajándékokat tehessétek a fa alá.

Addig is puszi, nagyon jó készülést kívánok,

Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük