Ilyen volt a tegnapi titkos, fehér vacsora a Diner en Blanc

posted in: Egyéb | 0

Tegnap este a férjemmel részt vettünk egy nagyon különleges eseményen, amit másodjára rendeztek meg Budapesten. Pár héttel ezelőtt Balázs átküldött egy linket, így találtam rá erre a rendezvényre, soha előtte nem hallottam róla. Azonnal regisztráltunk, hisz csak így volt esélyünk bejutni, majd türelmesen vártunk, bekerülhetünk-e. De mi is az a Diner en Blanc? 

Történet: 30 éve egy privát kerti partinak indult Franciaországban Francois Pasquier szervezésében, s ma már 25 ország 70 városában hódít Los Angelestől Tokióig a Le Dîner en Blanc, azaz a Fehér Vacsora. Budapesten idén másodjára rendezték meg a szuper elegáns rendezvényt, melyre csak regisztráció útján lehetett bejutni. A Fehér Vacsora egy olyan exkluzív rendezvény, melynek a helyszíne – a rendező város egy-egy emblematikus tere – az utolsó pillanatig titkos, s ahová az előzetesen regisztrált vendégeket a szervezők maguk kísérik. Párizsban egy-egy vacsorán akár 10 ezer vendég is összejön, hogy együtt hódoljon ennek a különös szenvedélynek. Magyarországra Rókusfaly Gábor, Kurják Gábor és Hlatky-Schlichter Hubert jóvoltából érkezett a rendezvény, akik Miamiban közösen is részt vettek egy ilyen megmozduláson, hogy maguk is megtapasztalják a Fehér Vacsorát, amelyre leginkább a jó ízlés, az elegancia, a szépség s nem utolsó sorban az udvariasság jellemző. Ez utóbbit komolyan veszik a szervezők, ha valaki nem helyénvalóan viselkedik, vagy az öltözete kívánni valót hagy maga után, azt kizárják a következő alkalmakból.

Mikor megérkezett a mail, hogy bekerültem a tagok közé, majd kiugrottam a bőrömből. Meg volt adva a pontos nap, pontos időponttal, hogy mikortól regisztrálhatok. Szerencsére minden akadály nélkül sikerült. Hogy mennyibe került? 5.000 Ft/fő a vacsora, csak párosával lehet érkezni. 2.350 Ft a tagsági díj, amit csak most kellett kifizetni, innentől tag vagyok, jövőre pedig elsőként regisztrálhatok, tehát biztosan nem maradok le a létszámstop miatt. És 2.350 Ft tranzakciós díj. Hát ezt hagyjuk! Drága, ez van. Végül megkaptuk a jegyeket, az információkat az estéről pedig apránként csepegtették. 6 találkozási pont volt, ahonnan indulhattunk, semmi mást nem tudtunk. Nekünk kellett vinni az asztalt, a székeket, a piknikkosarat, az ételt, az italt, a szalvétát, a terítőt, igazából mindent, ami egy vacsorához szükségeltetik. Még a szemeteszsákot is, hogy a végén minden szemét nélkül maradjon, pont úgy, mint amikor érkeztünk. És a legfontosabb: csak és kizárólag fehér ruhában érkezhettünk. A szabály az szabály, tetőtől talpig hófehér volt a dress code.

Bár az alapkoncepció az, hogy mindenki maga hozza a fehér piknik kellékeit, természetesen lehetőség volt bútorbérlésre is, sőt, még a vacsorát is megrendelhettük volna előre, a Kiosk-tól. Mi komolyan vettük ezt a részt, a Jysk-ben sikerült egy összecsukhatós asztalt akciósan kifogni, a 2 fehér széket pedig az IKEA-ban “lőttük”. A vacsorát természetesen Balázs készítette, tatárbeefsteak friss baguette-tel, zöldségekkel volt a menü. A piknikkosarat anyától kaptam, varrt is bele nekem fehér huzatot. Textilszalvétánk nem volt itthon, így a kolléganőm adta kölcsön. Abrosz helyett egy új, fehér lepedőt használtunk, beszorítva a többi asztal közé ez egyáltalán nem volt feltűnő.

Taxit sajnos nem lehetett fogni szombaton 18 órakor, így autóba pattantunk, hogy a találkozási pontig elmenjünk (Hősök tere). Sajnos így is késtünk 2 percet, a csapat már csak ránk várt. A csoportvezetőtől kaptunk két jegyet, mert kisföldalattival folytattuk utunkat, elég mókás volt, a metró tele volt fehér ruhás emberekkel. A Vörösmarty téren leszálltunk és egy kis sétára indultunk, majd mikor kiértünk a Vigadó térre megláttuk a fehér lufikat, a fehér függönyöket, a fényeket. Nagyon érdekes élmény volt 25 idegen emberrel hófehér ruhában baktatni át a városon, mindenki megbámult minket, voltak akik tapsoltak, azt hitték esküvő, a fényképezők pedig folyamatosan kattogtak. 

A Vigadó téren lévő elkerített park adott helyet idén a rendezvénynek, ki voltak jelölve oldalt az asztalszámok, és az is meg volt határozva kinek hányadik helyre kell felállítania az asztalát. Ezen nagyon sok minden múlik, mert 4-5 órát a melletted lévőkkel szorosan kell eltölteni.

Voltak fotófalak, ahol kedves hostessek voltak segítségünkre. Középen a szökőkút nagyon hangulatos volt, a zenekar pedig elegáns zenét játszott. Sorra érkeztek a fénykapukon át a celebek, szebbnél szebb hófehér ruhákban. Miután mindenki helyet foglalt, kipakoltuk a piknik kosarat és megterítettük az asztalunkat. A hivatalos vacsoramegnyitása a szalvétánk meglengetése volt.

A vacsorát pedig egy óriási csillagszóró meggyújtásával zártuk, amit a szervezőktől kaptunk. Volt görbetükör, ami egy fotónyomtató üzemelt, így mindenki készíthetett magáról fényképet.

Díjazták a legkreatívabb asztalt, a legszebb ruhát és a legjobb ételt. Vacsora után pedig indult a buli. Az emberek a kerítésen kívül folyamatosan kérdezgették, hogy mi lehet ez a rendezvény, fotóztak és csak ámultak, amikor 350 ember csillagszóróval a kezében állt. Később elengedték az összes fehér héliumos lufit. A bejárat előtt a BMW – mint támogató – felállította az összes modelljét hófehér színben, elegáns sofőrökkel várták, hogy valaki kipróbálja őket.

Mi nagyon jól éreztük magunkat, érdekes élmény volt, különleges, nem mindennapi. Talán jobb lenne legközelebb társasággal menni. Kiváló helyszínválasztás, finom ételek, emelkedett hangulat. Végezetül pedig jöjjön pár fotó, amit nem mi fotóztunk, csak hogy jobban belelássatok ennek a fehér, elegáns és titkos vacsorának a hangulatába.

Puszi,

Detty

Kép forrása: vincebudapest.hu

Kép forrása: grind.hu 
Kép forrása: grind.hu

Outfit:

Nadrág: Stradivarius

Ruha: C&A

Blézer: Asos

Cipő: Cin Cin Amica

Ékszerek: Rossetti Bizsu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük