Márton napi libator – programajánló 2016

posted in: Egyéb | 0

1320995620martonnap_paulanerAz utóbbi posztokban sokszor hangoztattam, hogy milyen kár, hogy véget ért a nyár, hideg és sötét van, el kellett csomagolni a szuper nyári ruhákat, a szandálokat, már nem indulhatunk el otthonról vizes hajjal, sokkal több idő a felöltözés, a hangulata is más az embernek. Most viszont egy teljesen más szemszögből közelítem meg, és annak örülök, hogy bizony nemsokára jön a karácsony, amitől bár sok mindenkit a hideg ráz, engem mégis örömmel tölt el a készülődés, a szeretteimnek való ajándékötleteken való agyalás, a lakás díszítése, és az a sok őszi/téli program, amiket ilyenkor nem szabad kihagyni, még ha jobban vonz is minket a meleg szoba, mint a nekiindulás. Ezek közül az egyik, amit nagyon kedvelek a Márton napi libalakoma. Hétköznapokon nem jellemző, hogy libát eszek, pedig nagyon szeretem. Mint minden évben, most is november 11-én Márton napon tartjuk ezeket a lakomákat. De hogyan kapcsolódik a Márton naphoz a liba? Az egyik ok, hogy Márton napja volt az adventi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért nagy lakomák jellemezték, sok libaétellel. Ez a hagyomány pedig a mai napig megmaradt, az éttermek libaételekkel várják ilyenkor a vendégeket. A legenda szerint pedig  Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Mai cikkemben kicsit segítek eligazodni nektek a Márton napi programok és ételek között, hogy könnyebb legyen a választás:

Vogue Hajó

Ha egy különleges helyszínt szeretnék erre a napra, akkor a Vogue Hajón november 11-13. között séfjük, Herczku Attila különleges Márton – napi menüsorral várja vendégeiket, amelyhez egy pohár üde, friss és egyben illatos újbort adnak ajándékba.

1.Konfitált libazúza remegős tojással, pirítóssal
2.Omlós libamell fokhagymás-petrezselymes rosejblivel, libazsíros vinegarettel bolondított salátával
3.Sütőtökös házi rétes

Weboldalukon lehet asztalt foglalni, és a ringatózó Dunán tudjuk élvezni a különleges vacsorát.

Gyertyafény Expressz vacsoravonat

A Márton-napi Gyertyafény Expressz vacsoravonat november 11-én este 19 órakor indul a Budapest-Nyugati pályaudvarról. A hangulatos szalon-, bár- és nosztalgia étkezőkocsikból álló vacsoravonat három órás programja keretében, felejthetetlen élményekkel várja a szerelmes párokat, baráti társaságokat. A romantikus időutazás alatt az étkezőkocsikban első osztályú ételeket és prémium minőségű borokat szolgálnak fel. A vacsora mellé zenés programot is kínálnak, zongorista szórakoztatja a vendégeket az elegáns szerelvény szalonkocsijában. Bár én amennyit vonatoztam az elmúlt 10 évben, annyira nem vágyom rá, de természetesen ez nem összehasonlítható egy Budapest-Nyíregyháza vonal vagonjaival.

22-luxus-utazas-inyenc-gyertyafeny-express-info

Szent Márton Újborfesztivál és Libator Szentendrén

A Szentendrei Skanzen általában nem marad ki a hagyományőrző ünnepekből. Most sem lesz ez másként. November 12-én és 13-án családi programok sora várja az ide látogatókat, ahol a Márton napjához kötődő szokások mellett újborok és finom ételek kerülnek a középpontba. A Magyar Termék Nagydíjat is megkapta a Skanzen Márton-napi fesztiválja. Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja hétvégén a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon.

438-1851-szent-marton-ujborfesztival-es-libator-szentendren

Streat food a belvárosban

Van egy kedvenc hamburgerező helyem a belvárosban, nem olyan rég találtunk rá Balázzsal, és egy nehéz hét után gyakran lazítunk itt péntek este egy tökéletes hamburger és egy korsó sör társaságában. Az Attaboy Streat Food Bistro hétfőn mutatja be legújabb, limitált burgerét a Dizzy Gooset. Hogy mit is tartalmaz? 100% libamell pogácsa, ropogós libatepertő, fűszeres sajtmártás, vegyes bors salsa (összetevők szerint egészen pontosan paradicsom, lilahagyma, fokhagyma, petrezselyem, cayenne bors, vörös bors, fekete bors – a séf), rukkola, házi szezámmagos buciban. Én valószínűleg el is döntöttem hol töltöm a Márton napi libavacsorámat. 🙂

14917292_1283206611731540_5638796168123868525_o

Márton Napi Borfesztivál 

A főváros legizgalmasabb libanapjait a Gellért szálló ígéri. A négy napos libafesztiváljuk alatt lesz sörvacsora és sörkurzus, lakosztályétterem, fűszerkurzus, gasztro kiállítók, borfesztivál, valamint Márton napi Sunday brunch és after party. Az eseményt november 5-8-ig rendezik meg.

marton-nap

Libabőr és Borvirág

Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében a Zuglói Önkormányzat és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében valósul meg a Vajdahunyad várában. Gasztronómia területén lesz ludaskása, sült libacomb, libatepertő, libazsíros kenyér, mangalica és szürkemarha termékek, sajtok, mézek, lekvárok, borkóstoló és vásár Dúzsi Tamás, Kattra Imre és más híres borászok kínálatából. A gyerekeknek is kedveznek, gyerekműsorokkal, dalokkal, mesékkel. Hozzánk például ez nagyon közel van, november 12-én ide is szívesen kilátogatnék.

vajda_panorama

Ezen kívül természetesen számos nagyvárosban jobbnál jobb fesztiválok várják a látogatókat, nézzetek szét programturizmuson, időrendben városok szerinti lebontásban találjátok eseményeket. A fesztiválokon kívül pedig rengeteg étterem várja vendégeit országszerte egy-egy ínycsiklandó libalakomával, nézzetek szét kedvenc éttermeitek Facebook oldalán, biztosan megtaláljátok a kedvetekre valót.

Úgyhogy ne bánkódjatok a rossz idő miatt, fogjátok meg a kellemes oldaláról a dolgokat, a mindennapokat, élvezzétek ki a gasztroturizmus adta lehetőségeket, a hideg adta összebújás lehetőségeit, nézzetek sorozatokat, ötleteljetek a karácsonyi kívánságlistán, és ha van kedvetek írjátok meg nekünk itt kommentben miről olvasnátok szívesen a blogon.

Holnap jövök az új outfit poszttal, addig is jó pihenést,

Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük