Szépítőszerek házilag

posted in: szépségápolás | 0

oilpulling1

Sziasztok,

említettem nektek korábban, hogy idén jó pár új témával készülünk a blogon. Ezek közé fog tartozni a szépségápolás témaköre is. Eddig még csak egy ilyen cikk volt, az Őszi arcápolás, amit ITT olvashattok vissza. Ez a témaválasztás (maga a szépségápolás) azért egy nehéz téma, mert mindenkinek más és más az arcbőre, másak az igényei, ezért nehéz csak úgy általánosságba tanácsot adni, vagy bemutatni egy terméket. Pont ezért ma olyan tippeket hoztam Nektek, ami a legtöbb bőrtípusra használható, és ami még ennél is jobb hír, mind mind elkészíthető otthon. Az utóbbi időben egyre növekszik a házilag készített kozmetikumot népszerűsége, így ezt szeretném közelebb hozni hozzátok.

1. Arcmaszk mitesszerek ellen

A mitesszerek sokunk életét megkeserítik, sajnos nekem az orrom területén van, nehéz velük mit kezdeni és állandóan visszatérnek. A professzionális arctisztításon túl íme egy remek arcmaszk, ami segíthet.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál tej

Keverd össze, majd vidd fel az arcra, különösen az érintett területekre, mint a T-vonal. Hagyd fenn 5 percig, amíg többé-kevésbé megszárad, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld le (ez egyben mechanikus radírozás is, ami segít eltávolítani az elhalt hámsejteket). A szódabikarbóna kitisztítja az eltömődött pórusokat, a bőröd tiszta és ragyogó lesz. Lemosás után, tonikkal mosd át az arcodat.

2. Pakolás károsodott hajra ricinusolajjal

Hozzávalók:

  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 3 evőkanál ricinus olaj (595 Ft a multi-vitamin.hu webáruházban)

Keverd jól össze, elég trutyis állagú kencét kapsz, majd tedd fel a hajadra. Hagyd megszáradni a hajadon, vagy tartsd zuhanysapka alatt, amíg csak bírod (pl. egész éjszakára). Alvásnál csak óvatosan, mert hajlamos erre-arra kifolyni a kence. Ne ijedj meg, ha teljesen meg is szárad, vízzel ki tudod mosni. Utána moss hajat valami jó kis természetes samponnal és kész.

 

 

 

 

 

Beautiful woman applying hair conditioner
3. Szódabikarbónás fogkrém                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            A hagyományos fogkrémek veszélyeiről sok szót ejtettünk már, de ha van kedved, akár házilag is készíthetsz fogkrémet. Nagyon egyszerű recept, mi még turbóznánk egy kicsit pár gyógynövénnyel.

 

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál extra szűz kókuszolaj (500 ml 549 Ft magzsola.hu)
  • fél teáskanál tengeri só
  • 10 csepp mentaolaj (fodormenta vagy borsmenta) 250 ml 990 Ft masszazsbutik.com

Ha a kókuszolaj nem folyékony, akkor kíméletesen, gőz fölött olvaszd fel, majd keverd hozzá először a szódabikarbónát, utána a tengeri sót és végül az olajat. A mentaolaj esetleg kiváltható teafaolajjal is! Mivel olaj az alapja, sokáig eláll, kicsit talán folyósabb állagú, mint a megszokott fogkrém állag.

how-to-make-toothpaste-2

4. Tápláló hajpakolás kókuszolajjal

Kifejezetten egy nyugis vasárnap délutánra, vagy egy kényelmes laza estére ajánljom ezt a hajpakolást, mert igényel egy kevés ücsörgést, többszöri hajmosást. Először is moss hajat! Törülköző-száraz hajra vigyél fel extra szűz kókuszolajat, a haj hosszától függő mennyiségben. Használj egy zuhanysapkát, vagy csavard hajadat fóliába (mert ha nem, az olajat a törülköződ fogja felszívni). Hagyd rajta legalább fél óráig, majd utána moss hajat ismét! Az eredmény élettel teli haj!

 

coconut-oil2

5. DIY bio és natúr ajakbalzsam kókuszolajjal 

Egy ajakbalzsam bármennyire is ártatlan dolognak tűnik, sok veszélyes anyagot is rejthet. Viszont ebben a szélben nekem mindig ki van száradva szám, így jelenleg nagyjából négyfajta ajakápoló található a táskámban. Ajakbalzsamot még nem készítettem otthon, de ezt ki fogom próbálni:

Hozzávalók:

  • 8 evőkanál extra szűz kókuszolaj
  • 3 evőkanál méhviasz (pasztilla formában beszerezhető 50 gramm 380 Ft a jomtom.hu-n)
  • 10 csepp ricinusolaj
  • 20 csepp illóolaj

Ez a mennyiség akár 20-30 kisebb tégelybe is elegendő, úgyhogy elsőre csökkentsd az adagokat, amíg nem győzödsz meg róla, hogy bevált. Gőz felett (azaz lábasban vizet forralsz fedővel) olvaszd fel a kókuszolajat és a méhviaszt. Egy aranyló színű keveréket kell kapnod, amely az olajnál kicsit sűrűbb. Ezután jön a hatóanyagok belehelyezése. Mivel az ajakbalzsamot ajkaid felszívják, érdemes egy hidratáló, tápláló olajjal is kiegészíteni, pl. jojoba olaj, avokádó olaj vagy argán olaj. Ebből 10 cseppet kell beletenned, majd 20 cseppnyi illóolaj következik. Tetszés szerint választhatsz, amihez kedved van. Arra figyelj, hogy az ajakápoló a tárolóba öntve szinte azonnal megdermed, ezért előremelegített tégelyben keverd össze az 5 féle keveréket. Lágy, finom, könnyen olvadó ajakbalzsam az eredmény.

Lips care

6. Levendulás tusfürdő

Hozzávalók:

  • 90 g natúrszappan
  • 4 dl desztilált víz
  • 5-10 csepp esszenciális levendulaolaj
  • 2 evőkanál növényi olaj, megfelelő a napraforgóolaj is
  • 15 ml növényi, folyékony lecitin (el is hagyható)

Reszeld le a szappant vagy vágd apró darabokra. Tegyél fel vizet egy edényben a tűzhelyre és forrald fel, ezután öntsd bele a szappanreszeléket a forrásban lévő vízbe. Vedd le az edényt a tűzhelyről és hagyd kihűlni. Néha keverd meg, hogy sűrűsége egyenletes maradjon. A langyos folyadékhoz adj lecitint, esszenciális olajat és a növényi olajat, keverd össze jól. Öntsd a tusfürdőt hőálló üvegpalackba és hagyd kihűlni. Tádám! Ez azért már egy komolyabb feladat volt.

lavender-oil-beenfits-1728x800_c

7. Kókuszos-narancsos testápoló

Hozzávalók:

  • 1 dl kókuszolaj
  • 5 csepp esszenciális narancsolaj
  • 2 teáskanál méhviasz

A méhviaszt vízfürdőben olvaszd fel kis lángon, folyamatosan keverd. Vigyázz ne kezdje el főzni! Ha a viasz sűrű már, nyúlós massza lesz belőle, mehet a kókuszolaj, majd a narancsolaj. Jól keverd össze az egészet, hagyjd kihűlni, és töltsd egy pumpás adagolófejjel ellátott palackba.

body-lotion-skin-cream

8. Istennő bőrradír

Hozzávalók:

  • 15 evőkanál barna cukor
  • 10 teáskanál őrölt fahéj
  • gyömbér ízlés szerint
  • 10 evőkanál mandulaolaj

Reszeld le a gyömbért, keverd el a többi hozzávalóval. A keverék mehet csinos üvegekbe, köss rá szép szalagot, kísérőkártyát és már kész is a tökéletes ajándék.

barnacukor

Mit szóltok? Kipróbáljátok valamelyiket? Szívesen vesszük tapasztalataitokat kommentben! 😉 Otthoni kenceficére fel!

Puszi, Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük