Ikonikus filmek a divat világából

posted in: divat | 0

 

 

Sziasztok,

ma ismét egy olyan bejegyzés, ami még nem volt. Legtöbbször divatról, ékszerekről és az ezekhez szorosan kapcsolódó eseményekről, termékekről, tapasztalatokról írok. Viszont van itt valami, amiről még nem olvastál a blogon, ezek pedig a filmek. Azon belül is a divattal foglalkozó ikonikus filmek. Többnyire olyanokat szedtem össze, amik egy divattervező életét ölelik fel, ugyanis odavagyok az önéletrajzi drámákért. Igen drámákért, mert sajnos szinte az összes ilyen film dráma.

 

1. Coco Chanel

Ez egy életrajzi film, melyből megtudhatjuk, hogyan lett egy árva lányból a divattörténelem egyik legnagyobb alakja.Némileg kilóg a sorból, mivel nem is annyira a ruhákat mutatja be, inkább Madmoiselle Chanel látásmódjának alakulását és a talán leghíresebb korszakalkotó divattervező életét. A film attól kezdve, hogy a testvérével árvaházba kerül, azon keresztül, hogy kávéházban énekel, varrni kezd, Coco egész életét bemutatja. A szerelmek, a divatlázadások, a férfiingek és a maszkulin vonalak iránti szenvedélye és a legnagyobb sikerek is helyet kapnak a filmben.

 

2. Lagerfeld titkai

88 perc a Chanel köztudottan szigorú tervezőjének életéről, akinek a múltjában rengeteg ködösített részlet van. Több botrányos kijelentése is bizonyította, hogy a kifinomult ízléséhez korántsem illik a modora. Lagerfeld szerint valójában mindenki, aki kritizálja a modellek alkatát, irigy és kövér. „Ezek a dagadt nők csak ülnek a tévé előtt, zabálják a chipset, és kijelentik, hogy a modellek kórosan vékonyak és undorítóak” – állítja Lagerfeld. Ám a divatvilág az álmokról szól. A divatguru szerint pedig a kifutón senki sem akar gömbölyded nőket bámulni. Megosztó személyiségébe enged bepillantást ez a dokumentumfilm.

 

3. A szeptemberi kiadás

A Vogue a divatvilág legfontosabb magazinja. A lap teljesen összeforrt Anna Wintour nevével, ami nem is csoda, hiszen a divat nagyasszonya lassan harminc éve főszerkesztője a lapnak. A keze alatt alakult, formálódott a lap, és lett a globális divatszakma Bibliája. A portréfilm bemutatja Anna Wintourt, megpróbálja fölfedni személyisége varázsának titkát. Elvisz a színfalak mögé, a zárt ajtók mögött zajló szerkesztőségi megbeszélésekre, és bepillantást nyújt egy fáradságos, ugyanakkor szenvedéllyel teli, érzelmileg is megerőltető folyamatba, a lapkészítés titkába. Ezt a dokumentum filmet még nem láttam, de már egy ideje a megnézendők listáján szerepel. A szeptemberi kiadás című dokumentumfilm a 2007-es szeptemberi VOGUE készítésébe enged bepillantást, és abba, hogyan is dolgozik az igazi Miranda Priestly. Ha mindig is érdekelt, hogyan készül a világ elsőszámú divatlapja, ezt a filmet Neked találták ki. R. J. Cutler rendező 90 percben mutatja be, hogyan is állt össze a Vogue szeptemberi száma és közelebbről is megismerkedhetünk a divat nagyasszonyával, Anna Wintourral.

 

4. Versace-ház

Ezt a filmet épp pár hete láttam, amikor otthon voltam betegen. A világhírű olasz divattervező, Donatella Versace drámai fordulatokkal teli élettörténete. Egy személyes utazás arról, hogy a bátyja tragikus halála után hogyan tudta legyőzni az előtte tornyosuló nehézségeket. Gianni Versace tette világhírűvé a Versace divatmárkát. Amikor a férfit 1997-ben meggyilkolják, a testvére, Donatella a reflektorfényben találja magát. Nehezen viseli a kritikát, drogfüggő lesz, és majdnem csődbe viszi a céget. A családja – a lánya, Allegra, a nagynénje Lucia, és testvére Santo – segítségével, majd az elvonón összeszedi magát, és amikor visszatér erősebb és elszántabb, mint valaha. Újult erővel veti magát a munkába, és felépíti a világ egyik meghatározó divatházát. Nekem igazán tetszett.

 

5. Valentino

Az olasz divatcézárról készült dokumentumfilm az utolsó kollekcióinak tervezésébe és a Valentino-divatház történetébe enged betekintést. Szinte érezni lehet, hogy a koros alapítók mekkora lelki vívódások közepette adták át a stafétabotot az új tervezőnemzedéknek. A Karl Lagefeld filmhez hasonlóan újabb dokumentumfilmmel van dolgunk, ezúttal a főszerep Valentino Garavanié. Sajnos nem érhető el szinkronizált változatban, csak angolul, olaszul és franciául.

 

6. A divattervező és alteregója (Dior)

Ezt a filmet valószínűleg csak felirattal fogjátok megtalálni, de érdemes így is megnézni, ha érdekelnek az igazi kulisszatitkok, méghozzá egy világhírű, évtizedek óta sikeres divatház életéből! A September Issue-hoz hasonlóan, amely Anna Wintourról és a Vogue-ról szól, ez is egy különleges divatcéget mutat be – nem árulok el titkot, a címből kiderül, hogy a Diort – méghozzá Raf Simons, a frissen kinevezett művészeti igazgató első haute couture kollekciójának készülését. A hatalmas nyomás, a Dior ház múltja és a szorgos varrónők is nagy szerepet kapnak a filmben.

 

7. Yves Saint Laurent

Ezt a filmet a moziban láttam, és igazán magával ragadott. Nem csak a fantasztikus ruhák, de az érzelmek miatt is. Madeline Fontaine jelmeztervező félt a kihívástól, hiszen sokszor előfordult, hogy eredeti, pótolhatatlan ruhákat kellett használni a forgatáskor, amikhez csak makulátlan, fehér kesztyűvel érhettek az öltöztetők, mint egy múzeumban. Ilyen volt például az ikonikus Le Smoking vagy a Mondrian ruha is. Ezért is fordult elő az, hogy a divatbemutatós jeleneteknél a ruhákhoz kerestek modelleket. Kissé sokat szenteltek benne a szexualitásnak, ami néhol nagyon túlzón és ízléstelenül lett megjelenítve. A híres jelenet, mikor még alig huszonévesen, a Diornál, egy kettéhasított, fehér taft darab segítségével átalakít egy unalmas fekete ruhát, ha az nagyon bejött.

És persze nem esett szó Az ördög Pradat visel klasszikusról és a Szex és New York legnagyobb kedvencemről. Ti mivel egészítenétek ki a sort? Ezek közül láttátok bármelyiket?

Puszi, Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük