Mit üzenünk a ruhánkkal?

posted in: divat | 0

Két gondolat van a fejemben a feliratos ruhákkal kapcsolatban. Az egyik Balázs, aki mindig azt mondja, nem szeretne feliratos pólót, mert nem akar a külvilágnak közvetíteni semmilyen üzenetet, divat ide vagy oda. A másik egy régi ismerősöm, aki nem volt hajlandó az üzletekben kapott szatyorral/papírtáskával mászkálni, mondván miért reklámozná ő ingyen a céget. Valahol mindkettőjüknek igazat adok. Viszont a divat nagy úr, az üzleteket ellepték a feliratok, az üzenetek, a szóviccek. Hirdetőtáblákká változtunk volna? Mindannyian tudjuk, hogy megjelenésünknek, ruháinknak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy mások milyen véleményt alakítanak ki rólunk. Tapasztalatom szerint sokan úgy járnak fel-alá az utcán, hogy fogalmuk sincs mi van a pólójukra írva. Amikor először találkozunk valakivel, már a megjelenése alapján jó eséllyel meg tudunk saccolni pár dolgot az életkörülményeiről. Ez eddig oké, de mi van ha a felsőn lévő feliratnak is van jelentősége? Vegyük először a színeket, hiszen ez is sok mindent elárul viselőjéről. Nagyszerű példa egy állásinterjú. Mindig dilemma, hogy milyen színű ruhát vegyünk fel a megadott időpontra. Természetesen szeretnénk megnyerni a leendő munkaadót, ezért igyekszünk csinosak lenni. De vajon mit üzenünk a ruhánk színével? (Állásinterjún feliratok szóba sem jöhetnek. Bár én, mint HR-es, láttam már ezt-azt, de ez egy másik bejegyzés.)

Fehér: A tisztaság, őszinteség színe, pozitív érzést kelt. Akik szívesen öltöznek fehérbe, azok általában sokoldalúak, azonban szükségük van valakire, aki kihozza belőlük a tehetséget, színes egyéniségüket. A bizonytalanság, valamint a nehéz döntéshozatal is jellemző lehet rájuk. Rendkedvelőek és jó a szervezőképességük. Érdekes, hogy régen egy férfi általában fehér ingben jelent meg az interjún, attól még nem volt minden férfi rendkedvelő, szuper szervező. Ez inkább a mai világ sokszínűségében nyer értelmet.

Fekete: Eleganciát, határozottságot, komolyságot és titokzatosságot sugall. Vagy azt, hogy interjúra továbbra sem látunk túl a fekete-fehér kombón. Azonban a túl sok fekete távolságtartást, befordulást üzen a környezetünknek. Akik szeretik a feketét, reális emberek, nehezen nyílnak meg, kevés barátjuk van.

Piros: Közel 4 évvel ezelőtt, amikor interjúra érkeztem a céghez, ahol most is dolgozok, piros blézert viseltem. Ma már valószínűleg nem tenném. Fekete nadrággal, mert akkor még csak farmerjaim és fekete nacijaim voltak. A piros szín viselése egyértelműen önbizalmat sugároz, energikusnak mutatja a viselőjét. Akik kedvelik a piros színt, általában határozottak, magabiztosak, azonban bizonyos mértékű lobbanékonyságra is hajlamosak. Ez például teljesen igaz rám, bár nem hiszem, hogy ott, abban a pillanatban ezt a főnököm végiggondolta volna. A piros sötétebb változataival viszont vigyázni kell: dühöt, rosszindulatot is jelképeznek.

Az utóbbi időben sokat foglalkozom a színekkel, többnyire a divat terén. Nemrég néztem meg például, hogy a hajam és a szemszínem szerint melyik színcsoportba tartozok, ezáltal milyen színű ruhák viselése ajánlott, hogy a vonásaimat előnyömre fordítsam, kiemeljem. Ha szeretnétek erről is készítek egy bejegyzést, hogy könnyebben eligazodjatok és a jövőben leegyszerűsödjön a ruhák, ékszerek kiválasztása.

Visszatérve a feliratos kelmékhez, én nagyon megkedveltem őket az utóbbi időben, de tény, hogy mindig tisztában vagyok a jelentésükkel. Persze nem azért, mert ránézésre tudom mit jelent, hanem mert ha szükséges, egyszerűen utánanézek. A legnagyobb hóbort most a motivációs felirat, vagy az úgynevezett szóvicces felület. Például egy “Állandóan parti” feliratú pólóban nem ülnék be a következő meetingre még blézerrel sem, de egy fesztiválra simán felhúznám. Így inkább az a fontos, hogy jókor, jó helyen viseljük ezeket a darabokat.

Ahogy már megszokhattátok ismét kiválogattam a jelenlegi kedvenceket, amiket könnyen elértek a webshopokon vagy az üzleteken keresztül.

Nektek van kedvenc feliratos pólótok? És olyan, amelyikkel valóban szerettek üzenni a nagyvilágnak?

Puszi,

Detty

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük