Pénztárcabarát élmények gyereknapra

posted in: Egyéb | 0

Tavaly programokkal teli cikket írtam nektek a blogra, amit nagyon szerettettek. ITT vissza is olvashatjátok, hátha idén is inspirál titeket. Természetesen idén sem megyünk el szó nélkül a gyereknap mellett. Mai cikkemben inkább olyan megoldásokat, ötleteket hoztam nektek, amivel tényleg élménnyé varázsolhatjátok ezt a napot a gyerekeknek, mégsem kell a pénztárca mélyére nyúlni. Bár nincs még gyerekem, mégis örömmel írok erről a napról, hisz én a mai napig kapok Anyukámtól kis apróságokat gyereknapra. Nem vagyok híve a több tízezres ajándékoknak ezen a napon, amikor letundjuk egy óriási legókészlettel, de nyilván mindenki más, és mindenki másnak örül. Én ma egy olyan listát hoztam, amivel akár otthonunkban nagyon egyszerűen maradandó élménnyé varázsolhatjuk a gyerekeknek ezt a napot.

Reggeli az ágyban

Mi felnőttek is imádjuk egy lusta hétvégi reggelen ágyba kapni a reggelit, és ez általában olyan ritka, hogy legalább egy fényképen meg is örökítjük. Főleg az Instagramon szoktam látni. A gyerekeknek sem szabad az ágyban étkezniük, de ha már elég nagy ahhoz, hogy megértse ez egy különleges alkalom, így keltsük reggelivel, majd bújjunk mellé és közben érzékeltessük vele, hogy ez az ő napja. Ez a “trükk” még szülinapokon és névnapokon is bevethető. Természetesen máskor nincs ágyban evés. 😀

Kincskeresés

Húsvétkor is imádják a gyerkőcök, ha a “nyuszi” eldugja a tojásokat és meg kell keresni. Ezt a játékot kicsit át tudjuk alakítani, és ismét bevethetjük. Kicsit több előkészületet igényel a szülőktől, de egyszer van gyereknap egy évben! Ha már elég nagy, akár térképet is adhatunk a kezébe, ettől még izgalmasabb lesz a keresés. Akár a lakásban, akár a kertben tökéletes délelőtti elfoglaltság lehet az egész család számára. Amit megtalál pedig az övé, ezek legyenek olyan apróságok, amivel örömet okozunk, de nem az értéke számít.

Anyával a konyhában

Sok gyerek szeret Anyukája körül sürögni-forogni miközben főz. A legizgalmasabb pedig amikor sütit süt, mert akkor sok színes, szagos, érdekes formájú dolog is előkerül. A rohanó hétköznapok alatt mennyi idő jut arra, hogy a gyerekkel a konyhában tevékenykedjünk? Sajnos nem túl sok. Ha tényleg érdeklik a konyhában tüsténkedések, nagyon fog örülni, hogy ő sütheti a sütit.

Mesés mozidélután

Ha nem szeretnétek kimozdulni, lehet akár fél (vagy egész) napos mozimaratont tervezni olyan mesékkel, amiket imádnak a gyerekek. Én mondjuk imádom a meséket, így nem lesz nehéz dolgom, ha gyerkőcöm lesz, lehet engem jobban le fog kötni, mint őt. 😀  Toljátok a foteleket a TV elé, vagy tegyetek takarókat és párnákat a földre, friss popcorn a kézben, és indulhat a vetítés.

Barkácsolás, kertészkedés

Szuper program lehet otthon az olyasmi, amit máskor nem csinál együtt a család. Ki ne szeretne apával a kertben gereblyézni, vagy kis locsoló kannákkal megöntözni a virágokat? Dekorálhatjuk például az ablakokat üvegfestékkel, vagy festhetünk színes ládikákat a virágoknak. Erre is időben fel kell készülni a szülőknek, hogy legyen otthon minden kellék. Barátnőm épp ma osztott meg velem egy képet, hogy nőnek a zöldségek, gyümölcsök az új kertjükben, amit a kisfiával ültettek, és mindig együtt mennek megnézni hogy állnak. Milyen cuki! 🙂

Piknik

Remek és olcsó program, csak legyen hozzá jó idő. Kockás pléd, szalma kosár, telepakolva minden földi jóval, néhány társasjáték és persze a fényképező. A szülőknek is jót tesz majd egy délután a természet lány ölén telefon és laptop nélkül.

Házi olimpia

Ha nagyobb a család, vagy együtt ünnepeltek az unokatesókkal is, szuper ötlet egy házi ügyességi vetélkedő megszervezése a gyerekeknek. Lehet egyénileg vagy csapatban is gondolkodni, akár a szülők is alkothatnak egy csapatot. Lehet benne kerti akadálypálya (seprűkkel, vödrökkel, játékokkal), vizes gyorsasági feladat (pl. egy merőkanál vizet kell a következő fáig vinni, így kell megtölteni egy edényt időre), kreatív feladat (pl. kidekorálni egy lufiközönséget), memóriajáték (közös vagy gyerekkori fotókból nyomtatni, laminálni), sorverseny (talicskázás, rákjárás), kidobós játék vagy bármilyen társas- vagy kártyajáték. Nevezhettek ki zsűrit, vagy a szubjektív feladatoknál titokban is szavazhattok. Szuper időtöltés, móka gyereknapra, együtt a családdal.

Ti milyen gyereknapot terveztek? Remélem tudtam pár jó ötletet adni, és vasárnapig még időtök is van megvalósítani.

Sok puszi,

Detty

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük